• Úvod
  • O česneku
  • Česnekové květy

Česnekové květy

Paličáky nebo nepaličáky?

Česnekové květy tvoří jen paličáky.

Co jsou česnekové květy?

Lidově se jim říká česnkové výhonky.
Jedná se o květenstvý, které se odborně nazývá šroubel a po vyzrání obsahuje pacibulky - kulovitý útvar sloužící k vegetativnímu rozmnožování česneku. Pacibulky se sázejí stejně jako stroužky, ale jedná se spíše o experimentální pěstování, které záleží na mnoha faktorech. Více v pěstování z pacibulek.



Stříhání česnekových květů:

Pro sklizeň česnekových složených cibulí („palice“ lidově) jsou květy nežádoucí a měly by se odstraňovat stříháním nebo vylamováním ihned, jakmile se objeví. Vykvetení má vliv na nižší výnos, vzniknou menší stroužky a palice.

Zpracování česnekových květů:

Česnekové květy přidáváme do všech pokrmů, do kterých přidáváme česnekové stroužky s rozdílem, květy dodají jemě česnekovou chuť v případě studené kuchyně a tepelně upravené česnekové květy, jsou mírně nasládlé chuťi, květy se stanou měkké a mírně šťavnaté.

Využití česnekových květů nejen dekorativně:


Dekorace z česnekového květu na zeleninovém jídle alla ratatouille.

Recepty s česnekovými květy - výběr z nejlepších

Česnekové pesto:

Tradiční italské pesto obsahuje především bazalku, sůl, česnek, ovčí sýr, piniové oříšky a za studena lisovaný olivový olej.
Pesto s česnekovýmí květy se liší pouze v nahrazení stroužků česnekovými květy.
Vše, kromě oleje, smícháme v hmoždíři (altrnativně rozmixujeme) a třeme dokud nezískáme jemnou pastu, pak přidáme olej a dobře promícháme. Pesto se hodí nejlépe konzumovat čerstvé, ale uzavřené v předem sterilizované zavařovací sklenici vydrží v lednici i několik týdnů.

Foto pesta

Další recepty sem doplním, jakmile je dostanů od odběratelů česnekových květů - pracují na tom, dostali to za úkol.